уторак, 18. јун 2013.

ИСЕЉЕНИМ МУСЛИМАНИМА ЦРНОГОРСКИМ


ИСЕЉЕНИМ МУСЛИМАНИМА ЦРНОГОРСКИМ

 

Нашим прогласом од 18. новембра 1880. управљеним на наше поданике муслиманске у присједињеним крајевима, ми смо удијелили пуну и цјелокупну амнестију свим оним међу њима, који су били компромитовани или су били окривљени зарад злочина политичких, велеиздајства и дослуха с непријатељем. Кад смо издали помиловање, ми смо га издали у свом обиму, и многи од оних, на којима је лежао терет тешких кривица, користили су се нашом милошћу суверенском и већ су се мирно повратили на своја огњишта.

Исељеници муслимански!

Позовите за свједочанство најимућније и најугледније ваше једновјернике, који су остали или су се врнули у своју нову отаџбину, питајте их имају ли да се жале ма и на најмање гоњење од стране наших власти и сљедујте њиховом примјеру. Престаните скитати се по областима сусједнога царства којему сте на терету и повјерите се нашој великодушности.

Ми вас позивамо све без изузетка да се врнете кућама својим и обећавамо вам слободно уживање свих ваших добара и свих оних права која вам даје уговор берлински и закон књажевине. Ваша нова отаџбина примиће вас као дјецу изгубљену и ви ћете моћи напосљетку проводити живот миран, поштен и безбједан.

Нашој драгој домовини потребне су руке да је одрже на њеном мјесту према иностранству и да умноже изнутра њено благостање. Ми вас позивамо потоњи пут да се користате нашим очинским расположењима и дозвољавамо вам за повратак рок од шест мјесеци, рачунајући од дана данашњега.

Исељеници муслимански!

Они међу вама који су оставили своја имања с одобрењем наших власти, предавши своје непокретности на чување тим властима, добијаће од старих насељеника, који су прије сједињења тих крајева са књажевином радили на њиховим земљама и који их сада обдјелавају, исте оне приходе као и прије исељења, а од нових црногорских насељеника, те су се населили на земљама исељеника турских који својих чивчија нијесу имали, посједници истих земаља добиће четвртину прихода за цијело вријеме свога одсуства изван књажевине наше. Што се тиче за будуће, ви ћете се слободно погађати с вашим насељеницима, било старим, било новим, за количину дажбине коју ће вам оно плаћати.

Исељеници муслимански!

Међу вама има и таквих који се нијесу хтјели пријавити нашим властима приликом свога предизања, но су покрај њих, без њихова знања и одобрења, тајно радна мјеста остављали и поља своја засијана и незасијана напуштали. Овима наше власти нијесу одговорне за никакве доданашње дохотке, али који би се сада одазвао на овај наш родитељски позив и повратити се хтио, свакоме ће се његово цијело имање окупити и предати, и у будуће свак ће располагати са својим као и сваки други Црногорац.

Исељеници муслимански!

Многи међу вама, заведени погрјешним мишљењем да ће црногорски закон школски спријечити вас у слободној вашој и независној вјерозаконској настави, оставили су своја огњишта за то да би избјегли тај закон. Но ја вам дајем разумјети да је тај закон, мада једнако обавезује свакога од мојих поданика да шаље дјецу своју у школу, баш нарочито за вас удешено тако да је њим искључено свако мијешање школских власти у начин вјерозаконске наставе.

Исељеници муслимански!

Иза предаје округа подгоричког и других ви сте били разоружани и ваше оружје чува се у магазинима подгоричким. Не само да ће вам се повратити ово оружје, него сувише наша влада, сматрајући вас као добре поданике, који ће јој од сада бити вјерни, раздијелиће међу вама оне исте пушке којима су наоружани сви наши драги поданици.

Исељеници муслимански!

Размислите добро о садржају овога нашега прогласа и врните се на пут добри, повратите се да уживате благостање, безбједност и срећу домаћу, које сте се сами лишили за тако дуго вријеме.

 

13. VII 1891.

Државни архив - Цетиње (ДАЦ), фасц. М. Поповић


Нема коментара:

Постави коментар