четвртак, 20. јун 2013.

ЊЕГОВОМ ВЕЛИЧАНСТВУ ПЕТРУ I КРАЉУ СРБИЈЕ


ЊЕГОВОМ ВЕЛИЧАНСТВУ ПЕТРУ I КРАЉУ СРБИЈЕ

 

Прерадостан примам с благодарношћу високо одличје, којим Вам је било угодно одликовати прије иког господара Црне Горе, у којој се, у пјесми и мисли свето чува неумрли спомен Вашег великог дјела Карађорђа и гдје се хране најтоплије жеље за Вашу срећу, дуги вијек и славу сретне Србије.

 

Никола

2. V 1904.

Глас Црногорца, 2. V 1904, бр. 19. 

**************************************

ЊЕГОВОМ ВЕЛИЧАНСТВУ КРАЉУ ПЕТРУ

НИШ

 

Радосна вијест Вашег Величанства да је храбра српска војска прешла у стару српску земљу, гдје је жељно ишчекују напаћена наша браћа, дубоко ме је потресла. Са усхићењем видим како већ мека братска рука брише братску сузу, а вјекови српске историје прате са поуздањем и оправданом гордошћу славна дјела твоје војске, из којих ће моји јунаци црпити нову снагу за нову славу и побједе, које ће их, акобогда, брзо довести у топли загрљај твојих соколова.

С тобом заједно, драги зете, идем са нестрпљењем у сусрет томе дану, молећи Свемоћнога за добро твоје и твојега дома и срећу братске Србије.

 

6. X 1912.

Глас Црногорца, 11. X 1912, бр. 45.

  **************************************

КРАЉУ ПЕТРУ КАРАЂОРЂЕВИЋУ

 

Слава, којом се српски соколови овјенчаше под зидинама царских Једрена, обасјава лице цјелокупног нашег народа и величанствено утврђује подвиге Твоје сјајне и красне војске.

Честитам Ти из дна душе овај за Српство свијетли дан.

 

23. III 1913.

Глас Црногорца, 23. III 1913, бр. 13.

**************************************

ЊЕГОВОМ ВЕЛИЧАНСТВУ КРАЉУ СРБИЈЕ

 

У овим тренуцима усхићења све Црне Горе радост братског срца Вашег Величанства и Вашег народа због пада Скадра огрија ми српску душу још јачом топлином, која кријепи мене и мој народ, која нас уздиже у нади и у тврдој вјери у сјајну српску будућност којој Куманово, Скопље, Битољ и сада Скадар положише необориве темеље.

Хвала Вам, Величанство, на честитки; хвала Вам на новом доказу братских осјећања за мене и Црну Гору.

 

Никола

11. IV 1913.

Глас Црногорца, 11. IV 1913, бр. 16.


**************************************

КРАЉУ ПЕТРУ КАРАЋОРЂЕВИЋУ

 

Из крви наших мученика, који у ове потоње три године живот положише за олтар српске домовине, и из никада непресахлога јунаштва наше непобједиве војске, са Божјим благословом васкрснуће слобода све наше браће на словенском југу. Захваљујући Вашем Величанству на топлој честитки, шаљем Вам искрене жеље да одолите најновијим изненадним и неприродним нападима на нашу независност. Као што сам уз раме Вашега Величанства у Босни, прерадостан бих био када бих могао свуда бити уз Вас, гдје год се укаже потреба Вашем оружју.

 

Никола

21. IX 1915.

Глас Црногорца, 26. IX 1915, бр. 47.

 
 

Нема коментара:

Постави коментар