уторак, 18. јун 2013.

НАРОДНИМ ПРЕДСТАВНИЦИМА У СКУПШТИНИ


НАРОДНИМ ПРЕДСТАВНИЦИМА У СКУПШТИНИ

 

Господо сенатори, господо капетани,

заступници народа црногорског!

Одушевљен чувством очинске љубави за мој добри и јуначки народ црногорски и желећи по могућству сопствених сила и примјеру мојих свијетлих предака дати му знаке своје ваздашње бриге за његово добростање и све оно, што би олакшавало његовом напретку и прокрчило му пут к изображењу, нашао сам за добро скупити вас да обратим вашу пажњу на садање стање финансије земаљске, тражећи потпору у вашем знању, како да уредимо њено употребљење на начин који би одговарао потребама земаљским и обичају који су већ усвојили сви народи изображенога свијета.

Ја сам седми владалац и господар црногорски од моје породице. Ја, као и сви моји предшасници, управљали смо државним добрима и приходима онако као што би управљао један добар домаћин кућни, без да смо имали икоме давати рачуна о употребљењу истих, мијешајући у исту касу производ данка земаљског, капитал и доходак нашег личног и земаљског имања.

Овај начин, који је до сада имао своје разлоге, није нигдје у употребљењу код народа, који су од нас у просвјети одвојили; промислио сам дакле да је вријеме да се изостави досадашњи, а да се установи други начин управе са дохоцима земаљским ...

Изразивши вам сталну намјеру и искрену жељу да се промијени досадашњи начин управе и руковођење државног имања и прихода и упознајући вас са сваком поједином ствари, која томе принадлежи, заклињем се овдје свечано пред вама, сабрана господо, да нигдје ништа — по мојој души и срећи — затајио нијесам, уколико се до данас опоменути могу, што је државно.

За овим изјављујем да ћу се посад боље но икада трудити за благостање мога народа и да нећу никада ни највећи лични интерес најмањему државноме претпоставити.

 

На Цвијети (24. III), 1868.

Орлић, 1869. стр. 60-61.

Педесет година на престолу Црне Горе, 1910. стр. 146-147.


Нема коментара:

Постави коментар