четвртак, 13. јун 2013.

БАРОНУ ГАВРИЛУ РОДИЋУ




63.

БАРОНУ ГАВРИЛУ РОДИЋУ

Цетиње, 21 јунија 1871. 3. јулија


Ваша Преузвишеност!

Приложене конвенције за пошту и опскрбу соли, које су већ између ц. к. владе и мојега Правитељства уговорене и од дотичних повјереника потписане и печатима утврђене, а такођер и од моје стране одобрене и власторучно потписане и печатом државним снабдјевене, спроводим Вашој Преузвишености с молбом да бисте их изволили ц. к. влади у Беч доставити ради потребите ратификације.

Пошто ми је, ипак, на темељу протокола учињена у Задру дне 25. маја т. г. између дотичних повјереника за конвенцију поштанску ц. к. Правитељства понудило једнога или више од својих поштанских чиновника који би поштански уред на Цетињу дотлен руководили док се црногорски младићи не приуготове за поштанску службу, молим Вашу Преузвишеност да бисте изволили подјествовати код ц. к. владе да би она што прије једног такваг чиновника за Цетиње одобрила, утолико више што је неопходно да тај чиновник на вријеме уради све што је потребито за овдашњи поштански уред и да научи ствари код ц. к. Економата у Бечу, сходно 10. тачки вишепоменутог протокола.

Уосталом мило ми је што и овом приликом могу увјерити Вашу Преузвишеност о мојем дубоком поштовању и истинитом уважењу.

Ваше Преузвишености...


Књаз Црне Горе и Брда

Никола

 ******************************************

64.

БАРОНУ ГАВРИЛУ РОДИЋУ

ЗАДАР

Цетиње, 2./14. јунија 1871.


Ваша Преузвишеност!

Оцјењујући душевно Ваше ријетке заслуге за Црну Гору, ја сам предао Вама приликом Вашег скорашњег бављења на Цетињу орден првога степена књаза Данила I за независност Црне Горе; а такођер мило ми је било одликовати и остале особе Ваше пратње нижим степеном истога ордена. Сад, пак, не прапуштам приошптити Вама уложене дипломе, молећи Вас да бисте изволили, своју за себе задржавши, доставити остале господи, којима су управљене.

Међутим, уважавајући заслуге господина витеза Ламе, управитеља далматинских пошта, који је с мојим заступником срећно поштанску канвенцију између Црне Горе и Аустрије закључио, а такођер и заслуге г. Бехма, управитеља далматинских финанција и г. барона Пленћера, финанцијалног савјетника, који су судјеловали у закључењу конвенције односеће и на куповину соли од стране Црне Горе у Аустрији, нашао сам се побуђен да свој тројици подијелим вишеспоменуте редове II-га степена, па молим Вашу Преузвишеност да бисте равним начином изволили овдје приложене дипломе доставити горе именованој господи, с изјавом да ће им бити спроведени дотични знаци истих ордена чим приспију из Беча, гдје су већ наручени.

Уосталом примите и овом приликом увјерење о мојем дубоком поштовању и искреном уважењу.

Ваше Преузвишености...


Књаз Црне Горе и Брда

Николај

 ******************************************

65.

БАРОНУ ГАВРИЛУ РОДИЋУ

Цетиње, 21. јунија 1871. 3. јулија


Ваша Преузвишеност!

Пошто је Црна Гора имала срећу закључити већ неколике конвенције са ц. к. владом аустријском и пошто се указује неопходна потреба од још једне конвенције убудуће, то је од времена углавене вишеречене конвенције усљед које имале би обе владе, црногорска и аустријска, узајамно изручивати све преступнике у општим кривицама, као и војничке бјегунце, ма они и не били општим злочином окаљани. Зато молим Вашу Преузвишеност да бисте изволили ц. к. влади ову моју жељу доставити и својски њу код највишег мјеста подупирати, да би се што скорије у дјело привела, пошто је овакова погодба од очевидне важности за обе сусједне државе.

У прочем изволите, Ваша Преузвишеност, примити увјерење мог дубоког поштовања и искреног уважења.

Ваше Преузвишености


Књаз Црне Горе и Брда

Никола

 ******************************************

84.


БАРОНУ ГАВРИЛУ РОДИЋУ

... 1875.


Особито ми је задовољство да царски кабинет уважава моја напрезања која сам у највећој мјери употребио да народ мој уздржим од саучешћа у догађајима у Херцеговини. Нећу престати у овоме настојавању, које ми осигурава пријатељство царскота кабинета, увјерен да ће кабинет аустроугарски својим моћним посредовањем помоћи ублажењу тешке судбине онога народа што би и мојим заузимањем успјеха обећавало.



Нема коментара:

Постави коментар