недеља, 16. јун 2013.

ЕВГЕНИЈУ ПОПОВИЋУ


 

184.

ЕВГЕНИЈУ ПОПОВИЋУ

По, вила ,,Црна Гора, 24. јула 1918.

 

Драги господине Предсједниче,

Са задовољством сам сазнао да сте одликовани од његова величанства краља енглеског и цара Индије.

Не мање задовољство учинила ми је вијест о одликовању Вас и Вашијех другова од стране његовог величанства краља Италије, као и давање агремана од стране Владе Сједињених Амеркчких Држава мојем првом изванредном посланику и опуномоћеном министру у Вашингтону.

Ова висока пажња тројице наших моћних Савезника, као и стална благонаклоност и широко гостопримство које уживамо код племенитог француског народа, видан су знак очигледнога признања мојем херојском и мученичком народу за огромне муке и надчовјечанске жртве које је поднио и непрестано подноси, вјеран својим вјековним традицијама, у овоме великом рату, а за исте узвишене идеале због којих га воде наши велики и племенити Савезници.

Уједно ово је и признање Вама и Вашим друговима за Ваш патриотски рад на добро наше миле Црне Горе и читавога југословенског племена.

Увјерен сам да ће то признање обрадовати не само све Црногорце, него и остале Србе и уопште Југословене, јер је Црна Гора била, јест и остаје огњиште најширег и најчистијег национализма.

Нека ова висока пажња наших Савезника и заштитника буде за Вас и Ваше другове подстрек да наставите и даље рад у започетом правцу у корист наше мученичке Црне Горе и за остварење оних идеала — ослобођење и уједињење свих Југословена — које сам као задатак и циљ истакао у мојој прокламацији кад сам у јулу 1914. Аустро-Угарској објавио рат. Ови су идеали већ више од пет вјекова основ државног и националног програма Црне Горе, на коме је она неуморно радила. Исто тако они су били основ и циљ моје скоро шездесетогодишње владавине, на чијем сам остварењу радио са мојим народом, као и са блаженопокојним књазом Михаилом и великим Хрватом Штросмајером.

Док год будете радили у овоме правцу, будите увјерени, драги господине Предсједниче, да ћете уживати не само моје пуно повјерење, него и симпатије и потпору од свакојег доброг Југословена па ма се он звао Србин Хрват или Словенац. Ово утолико прије што је Црна Гора за њих гарантија — поред оних које имамо од наших Савезника — да ће наша будућа велика југославенска заједница бити постављена на темеље овога великог начела: да искључиво народ има право располагати својом судбином.

Најтоплије Вам препоручујем да у овоме правцу наставите Ваш рад.

Само тијем начином створена југословенска заједница моћи ће бити достојан члан идеалне заједнице слободних народа, којој, као крајњем циљу рата, теже наши Савезници. Само тијем начином она ће постићи задатак савремене државне заједнице, тј. да она не буде сама себи циљ, него средство да се дође до слободе, братства, једнакости и благостања свијех њених чланова.

Благонаклони Вам

 

Никола
 
 

Нема коментара:

Постави коментар