петак, 14. јун 2013.

СИМУ МАТАВУЉУ


 
 

130.

СИМУ МАТАВУЉУ

Цетиње, 12. октобра 1882.

 

Господине Симо,

Ваше и досадашње одсуство од велике је штете за овдашњу школу, јербо се Ваше колеге жале да нијесу у стању да Вас у њој заступе. Због тога нам је немотуће било одобрити Вам да останете у Паризу док дјецу приуготовите да могу разумијевати предавања на француском језику. Да не би дјеца због тога изгубила много времена, ми смо нашли за најбоље да поступите овако.

У Паришком свеучилишту, без сваке сумње, има и српских ђака, који знају и француски језик и предмете у којима треба да се дјеца опреме. Зато Вам се препоручује да бисте нашли једнога српскога ђака с којим ћете се наогодити да дјецу спреме, пак ћемо му ми платити награду, коју му Ви опредијелите за тај његов труд. Да би лакше нашао таквога ђака ми смо писали Митру Пламенцу као и госп. Лами, те да у томе буду на руци. Гледајте да то што прије уредите, пак хитајте овамо, јербо сте од велике преше за овдашњу школу.

Данашњом поштом послато Вам је 5 наполеона. Препоручује Вам се да избјегавате велике трошкове и да у свему пазите на економију.

 

Књаз Никола

 

 

Нема коментара:

Постави коментар