петак, 14. јун 2013.

КЊАГИЊИ/КРАЉИЦИ МИЛЕНИ
97.

ЊЕНОЈ СВЈЕТЛОСТИ КЊАГИЊИ МИЛЕНИ

Планиница, 26. маја 1877. (у 7 и 1/2 сати)


Дознајем да је они исти дан био бој на Пиви, но немам од Пека и Лазара још никаква извјештаја. Војвода Петар прикупио је сву војску на Пресјеку и ту стоји. До овога часа није било новога боја.

Књаз

  ******************************************

98.

ЊЕНОЈ СВЈЕТЛОСТИ КЊАГИЊИ МИЛЕНИ

1. јуна 1877.


Синоћ ми је Петар писао да је војска турска сишла на Ноздра, примакла се нашој војсци на једну уру одстојања. Прилика је да ће данас бити бој. Ја пођох на Планиницу. Ако буде бој јављаћу ти редовно на уре ток боја.

Поздрављам.


  ******************************************


102.

ЊЕНОЈ СВЈЕТЛОСТИ КЊАГИЊИ МИЛЕНИ


Ако је Душан дошао тамо, нека уреди да ми сваки дан долази по један товар ствари за (х)рану и преобуку. Данас је девети дан да нијесам ништа промјењивао на себи; вас сам обрљан. — Турци сидоше у Спуж. Видјећемо сјутра куда ће обрнути.

Будите здраво!


Књаз
 

  ******************************************

178.

КРАЉИЦИ МИЛЕНИ

Грујемир, 6. фебруара 1913.


Досад нема ништа ново од јутрос, само се чују србијански топови на страни Бушата, и сад баш пуца по гдјекоји топ с турске и с наше стране. Сјутра акобогда у 10 сати тачно почеће бомбардовање онога већега виса на Бардањолту, затим уру доцније покушаће се један јуриш на исти; узме ли се овај, биће застој док би се видјело како непријатељ стоји у Штоју и Малом Бардањолту, па ће се према томе видјети што се има чинити. Турци су у великом броју пред нама у тврдим шанчевима жицом ограђеним у дубоким опкопима, снабдјевени пушкама и изванредно добрим топовима, а и у јаком су броју. Борба ће бити озбиљна и за погибију не зна се. Коцка је бачена, па што Бог да. Ми вам одовуд нећемо ништа јављати прије шест ура сјутра вече. Данило и Перо полазе на Кодру Меси пред бригадом Вучинића. Александар заповиједаће резервом крајем Штоја, а ја ћу бити од Грујемира до Враке, гдје видим. Будите мирне и стрпљиве и молите се Богу за Црногорце.

Краљ


Нема коментара:

Постави коментар